پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست

  • نام ریس پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست

               پوهنیار دیپلوم انجنیر محمد حامد (عمر)

 

  • معرفی پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست         

             اهمیت فراگیری علوم مربوط به انجنیری آب و محیط زیست به مثابه یکی از شاخه های علوم طبیعی ریشه در نیازمندی های نامحدود و روز افزون بشریت به آب و با توجه به افزایش بی رویۀ در مصرف آن دارد، که این خود خطرات جبران ناپذیر را بالای منابع آب بوجود آورده است؛ نیاز است تا به تقویت بخش سکتور آب در یک کشور که متضمن رشد و انکشاف پایدار می باشد پرداخته شود، که منتج به بهزیستی و ارتقای سطح زندگی افراد آن جامعه می گردد. با توجه به این اصل؛ رهبری پوهنتون پولی تخنیک کابل این پوهنځی را در چوکات خویش  در سال .ش نظر به پالیسی و برنامه های انکشافی هیئت رهبری پوهنتون پولی تخنیک کابل و منظوری مقام وزارت محترم تحصیلات عالی غرض انکشاف سکتور تحصیلات عالی و مسلکی و تربیه کادر های علمی و تخنیکی در کشور ایجاد کردند؛تا باشد کادر های متخصص را با نظرداشت نیاز مندی های کشور به جامعه تقدیم نمایند از آنجا که رشد و انکشاف اقتصاد ملی و رفاه زنده گی مستلزم آموزش و فراگیری علوم مربوط به انجنیری منابع آب بوده؛ در بسیاری جوامع و کشورها پوهنتون های معتبری صرف تحقیق و مطالعه عمیق در زمینه های این رشته تخنیکی میباشد.

در پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست فعلا دو دیپارتمنت فارغ دهنده ( دیپارتمنت انجنیری ساختمان های آب و دیپارتمنت آبرسانی و انجنیری محیط زیست) و یک دیپارتمنت عمومی ( دیپارتمنت اقتصاد رشتوی و تاریخ) فعالیت دارند. اگر چه در تشکیل منظور شده این پوهنځی مجموعا پنج دیپارتمنت موجود است اما دو دیپارتمنت که بنام دیپارتمنت انجنیری آبیاری به مثابه دیپارتمنت فارغ دهنده و دیگری به نام دیپارتمنت هایدرولیک و هایدرولوژی؛ که دیپارتمنت عمومی می باشند، و برای تمام پوهنتون دروس هایدرولیک و هایدرولوژی را به پیش خواهد برد؛ اما نسبت کمبود صنف های درسی نتوانستیم فعالیت های این دو دیپارتمنت را عملا آغاز نماییم و مصمم هستیم در صورت دریافت راه حل این مشکل به زودترین فرصت این دیپارتمنت ها را فعال سازیم.

همچنان، پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست با دو برنامه ماستری ( برنامه ماستری انجنیری ساختمان های آب The M.Sc. of Environmental and Water Engineering Program (MEWE) و برنامه ماستری مدیریت همه جانبه منابع آب The M.Sc. of Integrated Water Resources Management Program (MIWRM) فعالیت دارد. برعلاوه؛ پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست یک برنامه مشترک دوکتورا Doctor of Philosophy (Ph.D.) با پوهنځی های انجنیری ساختمانی و انجنیری ساختمان های ترانسپورتی تحت نام انجنیری سیول و محیط زیست نیز فعالیت مینماید، این برنامه جدیدا در سال 1402 ھـ.ش ایجاد و از طرف وزارت محترم تحصیلات عالی کشور منظور گردیده است که عنقریب شاهد تطبیق آن خواهیم بود.

سـیسـتم تحصیلی این پوهنځی مانند سـایر پوهنځی هـای پوهنتون  پولی تخنیک کابل  مبنی بر سیستم معیـاری و بین المللی کریدت می باشد و نظر به کریکولم موجوده 183 کریدت واحد درسی را در دوره لیسانس و 43 کریدت با 62 ساعت درسی را در برنامه ماستری دیپارتمنت انجنیری ساختمان های آب (MEWE) و 43 کریدت با 62 ساعت درسی را در برنامه ماستری مدیریت همه جانبه منابع آب (MIWRM) تقدیم  نموده است.

امور رهبری پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست توسط رئیس پوهنځی، معاون پوهنځی و آمرین دیپارتمنت ها به پیش برده می شود، و شورای علمی این پوهنځی که متشکل از 8 تن اعضای کادر علمی بوده که عالی ترین مرجع تصمیم گیری در سطح این پوهنځی به شمار می رود. برعلاوه؛ این پوهنځی در چوکات خویش کمیته ماستری دارد که دارای پنج عضو بوده و تمام امور اداری و اکادمیک برنامه های ماستری را به پیش میبرد.

فعلا دروس این پوهنځی توسط 19 تن از استادان به سویه دکتور و ماستر تدریس میگردد. که 4 تن آن در مقطع دکتورا در کشور های هند، جرمنی، ترکیه و انگلستان مصروف تحصیل هستند. همچنان این پوهنځی دارای 340 تن محصل بر حال در مقطع لیسانس روزانه است که از جمله؛ به تعداد 182 محصل در دیپارتمنت انجنیری ساختمان های آب و به تعداد 158 محصل در دیپارتمنت انجنیری آبرسانی و محیط زیست مصروف تحصیل ‌اند. برعلاوه؛ دیپارتمنت انجنیری ساختمان های آب این پوهنځی تا فعلا در 10 دور فارغ التحصیلان را در مقطع ماستری به جامعه تقدیم نموده است و فعلا نیز به تعداد 59 نفر در مقطع متذکره مصروف تحصیل هستند..

پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست دارای تعمیر مناسب و صنوف مجهز به وسایل آموزشی و آسایشی لازم میباشد، و دارای (11) صنف درسی است، که از تنویر و تهویه عالی برخوردار هست، علاوه برآن، تمام صنوف درسی مجهز با وسایل درسی از قبیل LED ، پروجکتور، تخته معیاری برای تدریس، چوکی، میز وجود دارد که یکتعداد صنوف این پوهنځی به اساس تفاهم نامه همکاری بین ادارۀ USWDP و  پوهنتون پولی تخنیک کابل به امضاء رسیده بود، تهیه گردیده است. برعلاوه ،یک صنف درسی با داشتن 30 پایه کمپیوتر مدرن برای برنامه ماستری انجنیری ساختمان های آب و دو صنف مدرن دیگر درسی برای برنامه ماستری در مدیریت جامع منابع آب مجهز گردیده است.

قسمیکه مبرهن است دروس دیپارتمنت های پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست  بیشتر متکی به تجارب عملی میباشد، بنابر این دیپارتمنت های اختصاصی این پوهنځی داراری لابراتوار های مجهز به وسایل مورد نیاز عصری که از معتبرترین کمپنی های جهان تهیه شده است را دارا میباشد؛ تا محصلین جهت انجام آزمایشات عملی و کارکردهای تحقیقاتی شان عندالضرورت بتواند به همکاری مسول لابراتوار ( انجنیر لابرانت) و استاد مضمون رهنمایی گردد.  به اساس تفاهم نامۀ همکاری بین ادارۀ USWDP/fhi360 و پوهنتون پولی تخنیک کابل به تعداد 14 دستگاه لابراتواری مدرن و سیستم مجهز با وسایل اندازه گذاری  از کشور جرمنی و امریکا خریداری، تهیه و نصب گردیده که  هم اکنون  در لابراتوار دیپارتمنت انجنیری ساختمان های آب آماده بهره برداری می باشد. برعلاوه با ایجاد برنامه ماستری در رشته مدیریت جامع منابع آب (MIWRM) تجهیزات مدرن و جدید در بخش های مرتبط به آب از کشور انگلستان خریداری و انتقال گردد که با نصب تجهیزات جدید لابراتواری در موضوعات مرتبط با آب تمام مسایل آن را تحت پوشش قرار خواهد داد که منحیث یک لابراتوار مدرن در منطقه تبارز خواهد نمود. وسایل که جهت اجرای تجربه های لازم به کار برده میشود دارای رهنمود های لازم در دو نسخه ( سخت افزار و نرم افزار ) برای محصلین قابل دسترس است.

کتابخانه پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست دارای مجموعه های از مواد چاپی میباشد، این کتابخانه سیستم جامع و متحد و فهرست کتابهای موجود و آنلاین دارد و برای کمپیوترهای لب تاپ سیستم خدمات انترنیت وجود دارد و برای تمام محصلین دسترسی کامل را فراهم میسازد. این کتابخانه دارای فضاء آرام برای مطالعه محصلین میباشد، همچنان کتابخانه مجهز به وسایل تنویر و تهویه عالی میباشد.  به اساس تفاهم نامۀ همکاری بین ادارۀ USWDP/fhi360 و پوهنتون پولی تخنیک کابل به تعداد 300 جلد کتب جدید مورد ضرورت را  که در برنامه ماستری تدریس میگردد توسط پوهنتون نبراسکا UNO/UNL از کشور امریکا تهیه گردیده و در دسترس استادان و محصلان قرار دارد.

 

  • دیدگاه  پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست

             تقدیم انجنیران آراسته با دانش عصری علمی- نظری و پابند به ارزش های ملی در سکتور آب و محیط زیست در سطح کشور و منطقه.

  • ماموریت  پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست

             پوهنځی انجنیری  آب  و محیط زیست منحیث یک مرکز علمی و تحقیقاتی با اعتبار در عرضه نیروی متخصص بشری آراسته با دانش روز انجنیری آب و محیط زیست، ارایه خدمات و راه اندازی تحقیقات برای رشد و انکشاف اقتصادی، اجتماعی و در نهایت بلند بردن سطح زنده گی مردم.

  • اهداف  پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست

         اهداف اساسی این پوهنځی متشکل است از:

  1. ارتقای ظرفیت اساتید،
  2. مجهز نمون صنوف درسی دیپارتمنت ها با تکنالوژی جدید تدریس.
  3. کاربرد تکنالوژی و روش جدید تدریس.
  4. اکمال تجهیزات لابراتواری دیپارتمنت های اختصاصی وعمومی پوهنځی.
  5. تلاش بخاطر جستجوی منابع پولی جهت اعمار یک ساختمان لابراتواری تحقیقی روی مودل ها و نصب تجهیزات مرتبط به آن  در جوار لابراتوار هایدرولیک فعلی.
  6. آماده نمودن فضای مناسب اجتماعی و اخلاقی برای تدریس و جلوگیری از تمام انواع تعصبات ( سیاسی، قومی ، زبانی و مذهبی ).
  7. بازنگری و معاصر سازی متداوم کریکولم ، مفردات ومواد درسی درسطح دیپارتمنت های اختصاصی وعمومی.
  8. تکمیل اعضای کادر علمی دیپارتمنت ها به اساس ضرورت درمطابقت به مواد مندرجه لایحه شمولیت درکادر علمی.
  9. اجرای پروژه های تحقیقاتی و خدمات انجنیری دررشته های مختلف.
  10. جستجوی منابع وارگان های کمک کننده برعلاوه بودیجه سالانه بخاطر تطبیق بهتر ستراتیژیک پلان پوهنځی.
  11. افزایش  آثار تحقیقاتی علمی اعضای کادر علمی پوهنځی.
  12. جستجو زمینه ها برای تامین روابط ، توامیت ها و همکاری های علمی ، تحقیقاتی و اکادمیک با پوهنتون های داخل و خارج از کشور.
  13. ایجاد دیتابیس پوهنځی وهمکاری برای تکمیل ویب سایت پوهنتون.
  14. ایجاد پروسه ارزیابی خودی وارزیابی ازبخش های اكادمیك ، اداری وتدریسی پوهنځی.
  15. تقاضای کتب ومواد درسی جدید.
  16. ایجاد رشته های جدید حسب نیازمندی های منافع ملی كشور.
  17. ارایه بازنگری درلوایح ، مقرره ها ، طرزالعمل ها ورهنمود ها.
  18. اعاده سیستم مجازات ومكافات درسطح پوهنځی.
  19. ایجاد کتابخانه ها در سطح دیپارتمنت ها و پوهنځی.
  20. تلاش برای استقلالیت اکادمیک ، اقتصادی و ساختاری پوهنتون.
  21. تلاش برای تربیه لابرانت ها وتکنیشن ها برای لابراتوار های دیپارتمنت ها.

 

  • دیپارتمنت های پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست

            در پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست فعلا دو دیپارتمنت فارغ دهنده و یک دیپارتمنت عمومی قرار ذیل فعالیت دارند:

  1. دیپارتمنت انجنیری ساختمان های آب، دیپارتمنت فارغ دهنده به سویه لیسانس و ماستری.
  2. دیپارتمنت آبرسانی و انجنیری محیط زیست، دیپارتمنت فارغ دهنده به سویه لیسانس.
  3. دیپارتمنت اقتصاد رشتوی و تاریخ، دیپارتمنت عمومی.
  • کمیته های پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست

         این پوهنځی در تشکیل خویش 13  کمیته فعال قرار ذیل میباشد:

  1. کمیته ماستری
  2. کمیته آمنا
  3. کمیته نظم و دیسپلین
  4. کمیته کریکولم
  5. کمیته ارتقای کیفیت
  6. کمیته امتحانات
  7. کمیته تحقیقات و ترفیعات علمی
  8. کمیته بازنگری و تطبیق پلان ستراتیژیک
  9. کمیته آموزش الکترونیکی
  10. کمیته تطبیق نتایج با شقه ها
  11. کمیته فرهنگی و نخبگان
  12. کمیته ارزیابی تدریس
  13. کمیته ارتباطات و توامیت ها
  • فعالیت پوهنځی در چهارچوب استقلالیت پوهنتون پولی تخنیک کابل

            دیپارتمنت های پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست در چهارچوب استقلالیت پوهنتون ها برنامه های متعدد ذیل را راه اندازی نموده است:

  1. مرکز ملی تحقیقات آب و محیط زیست افغانستان (ANWERC)

             مرکز ملی تحقیقات آب و محیط زیست افغانستان (Afghanistan National Water & Environmental Research Center) به ابتکار دیپارتمنت انجنیری ساختمان های آب پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست در چوکات پوهنتون پولی تخنیک ایجاد شده؛ و ماموریت آن حل پرابلم های آب و محیط زیست کشور است تا مشکلات آب افغانستان را با استفاده از تحقیق، دیزاین و همکاری با نهادهای ملی و بین المللی ذیدخل در امور آب و محیط زیست افغانستان در بخش های مدیریت آب، پالیسی سازی، نظارت و مشوره دهی حل وفصل نماید. وظایف و فعالیت های عمده این مرکز به صورت عموم در دو بخش صورت میگیرد که فعالیت های مربوط به منابع آب و فعالیت های مربوط به محیط زیست در افغانستان میباشد.

  1. برنامه ماستری انجنیری ساختمان های آب (MEWE).

            درسال 1390 هـ.ش به منظور خود کفایی علمی کشور و حرکت بسوی دانش مولد، ایجاد تسهیلات و ظرفیت های جدید علمی در داخل کشور، ارتقای سطح آموزش با کیفیت وبهبود وضع کادر تدریسی و متخصص، تدریس پروگرام ماستری (MEWE) در دیپارتمنت هایدرولیک و ساختمانهای هایدروتخنیکی آغاز گردید که هم اکنون به تعداد 59 تن محصـل مصروف تحصیـل دورۀ ماستری می باشند.

  1. برنامه مدیریت همه جانبه منابع آب (MIWRM).

               برنامه ماستری مدیریت همه جانبه منابع آب (MIWRM) به ابتکار دیپارتمنت انجنیری ساختمان های آب پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست در چهارچوب استقلالیت مالی پوهنتون ها با کمک مالی بانک توسعه آسیا (ADB) به منظور ظرفیت سازی افراد مسلکی و تخنیکی وزارت انرژی و آب به تاریخ 21 دسامبر 2019 میلادی مطابق به 30  قوس 1398 هجری شمسی دایر گردید. پس از اتمام این برنامه ماستری، محصلین قادر خواهد بود تا مدیریت درست منابع آب، استفاده موثر آب های زراعتی، آب های فاضلاب به ویژه مدیریت سیلاب ها و خشکسالی را به خوبی انجام دهند.

  • چارت تشکیلاتی پوهنځی انجنیری آب و محیط زیست

 

Photo